Ironfist72's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Η επανάσταση της μουσικής

Posted by ironfist72 στο Μαΐου 3, 2008

01_radiohead 

 

Πρώτα ήταν οι Radιohead 

 

 

 

NineInchNails2                                                                                                            

 

 

  και οι Nine Inch Nails.

 Metallica_live_London_crop

 

 

                 Ακολούθησαν οι Metallica 

 

coldplay-notlost800

           

 

 

 

  Και τώρα οι Coldplay.

 

Και τα 4 συγκροτήματα διαμήνυσαν πως θα διαθέσουν την μουσική τους δωρέαν μέσω ιντερνετ.

Τα 2 πρώτα το έχουν ήδη ξεκινήσει. Ηταν μια κίνηση που ταρακούνησε την μουσική βιομηχανία.Και την επίσημη και την ανεπίσημη.

Όμως ήταν απλά 2 και ίσως δεν τράβηξαν την προσοχή πολλών. Όμως τώρα τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς πως οι Metallica ήταν μέχρι στιγμής το σύμβολο της μουσικής βιομηχανίας στον αγώνα ενάντια στην ελεύθερη διακίνηση μουσικής.

(Ηταν το 2000 όταν ο Lars Ulrich, ντράμμερ της μπάντας είχε εμφανιστεί στα κεντρικά της Napster με μια λίστα 300 χιλιάδων ατόμων που είχαν κατεβάσει τραγούδια τους ζητώντας κάποιος να τους σταματήσει).

Εδώ δεν θα εξετάσουμε το γιατί κάθε συγκρότημα προχώρησε σε αυτή την κίνηση.Η αλήθεια είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό για τον καθένα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα γεγονότα.

Βασικά ξεκαθαρίζω πως είμαι εναντίον του ανεξέγεγκτου διαμοιρασμού μουσικής και κάθε είδους αρχείου.Πέρα από παράνομο το θεωρώ μη ηθικό, καθώς πιστεύω πως η πνευματική ιδιοκτησία είναι ό,τι ιερότερο και πρέπει να προστατεύεται και να τιμάται.(Αν τυχόν διαβάζουν το παρόν κείμενο φίλοι μου, σίγουρα θα κουνάνε το κεφάλι τους).

Το θέμα είναι πως τα πάντα στην ζωή είναι κύκλος. Κάποιοι έμποροι είδαν (πριν πολλές πολλές δεκαετίες) χρήμα που ξεπερνούσε τα σύνορα και έφτιαξαν αυτό το τερατούργημα που τώρα λόγω του ιντερνετ αργοπεθαίνει (βλ. μουσική βιομηχανία)

Δεν αναφέρομαι στην κεντρική ιδέα του να μπορείς να απολαμβάνεις μουσική που υπό άλλες συνθήκες δεν θα άκουγες ποτέ (λόγω απόστασης για παράδειγμα) και στην ύπαρξη εταιριών που με ένα λογικό αντίτιμο θα στο προσφέρουν, αλλά στο πως η μουσική εγκλωβίστηκε σε μια παγίδα σχεδιασμένη να προσφέρει τεράστια κέρδη σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες-μεσάζοντες.
Τα cd, (το βυνίλιο και οι κασσέτες παλιότερα) και τα video-clip θα έπρεπε να λειτουργούν ως διαφήμιση για τον καλλιτέχνη-συγκρότημα. Διαφήμιση που θα οδηγούσε το κοινό στο να παρακολουθήσει τις εμφανίσεις του/τους. Από τις οποίες εμφανίσεις τους θα αποκομίζουν τα κέρδη τους.
Δυστυχώς οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στην ουσιά διαχωρίστηκαν από το είδος που πουλούσαν και φόρτωσαν πάνω στην τιμή τα πάντα. Αμοιβές δημιουργών, μάνατζερ, video-clip,διαφημίσεις κ.τ.λ

Με αυτό τον τρόπο δημιούργησαν έναν φαύλο κύκλο.Από την δημιουργία μέχρι την κατανάλωση όλοι έπρεπε να συνδιαλαγούν μαζί τους.Αυτοί έθεταν τους κανόνες, οι δικοί τους όροι ίσχυαν και ισχύουν.Όροι προσανατολισμένοι στο να προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος.

Κυρίως παγίδευσαν τους καλλιτέχνες (παγκοσμίως) στο να θεωρούν πως η μόνη οδός επιβίωσης τους περνούσε μέσα από τα κεντρικά γραφεία και το λογιστήριο αυτών των απρόσωπων μηχανών παραγωγής χρημάτων.Στην ουσία έβαλαν μπροστά τους καλλιτέχνες και τους έφεραν αντιμέτωπους με τον κόσμο. Ποιος δεν θυμάται το γελοίο «Η πειρατεία σκοτώνει την μουσική» και τους καλλιτέχνες-μαριονέττες. Ή μηπως δεν είναι πειρατική η συμπεριφορά των εταιριών;

Πειρατεία: α. κατάληψη και αρπαγή πλοίου ή ληστεία του φορτίου του β. άσκηση ορισμένης επαγγελματικής δραστηριότητας παράνομα και ευκαιριακά

(Οποιος πει πως δεν είναι ληστρική η συμπεριφορά των εταιριών απέναντι στο «πνευματικό φορτίο» των δημιουργών και πως η επαγγελματική τους δραστηριότητα δεν είναι ευκαιριακή και ηθικά παράνομη, μάλλον κατέχει μια εκ των εταιριών αυτών) !

Για να μην πούμε για τον εξαναγκασμό των καλλιτεχνών να παράγουν ό,τι σαχλαμάρα οι εταιρίες θέλουν (γιατί οι τελευταίες πίστευουν πως θα το πουλήσουν-πλασάρουν ευκολότερα).Και είναι μετρημένοι οι καλλιτέχνες που έχουν φτάσει σε ένα άλφα επίπεδο,ώστε να μπορούν να επιβάλουν τους όρους τους.Αυτά με την επίσημη πλευρά της μουσικής βιομηχανίας.


Τα δικτυα P2P (αυτοί που τα ελέγχουν) από την άλλη, εκμεταλεύτηκαν την δίψα του κόσμου για ακούσματα και την προαιώνια τάση του ανθρώπου προς την «αφελή» παρανομία και πλούτισαν επίσης, πατώντας πάνω σε αυτή την ανάγκη.
Είναι μήπως τυχαίο πως το Pirate bay, το μεγαλύτερο δίκτυο διακκίνησης αρχείων torrent, «ψάχνεται» να αγοράσει νησί και να δημιουργήσει κράτος για να μην το πιάνουν οι υπάρχοντες νόμοι; Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια, όχι αστεία.
Ή μήπως οι δημιουργοί του Napster κακοπέρασαν και ζητιανεύουν για να ζήσουν;
Ή μήπως τα δάφορα ελληνικά site για να μιλήσουμε και για την περιοχή μας δεν είχαν/έχουν κάποια τελείως free δείγματα, όμως για να έχεις πρόσβαση σε όλα τα αρχεία, ζητούσαν και μια συνδρομούλα……
«δώσε κάτι φιλαράκι, να και το link στο paypal, για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε βρε».
(και μην πει κανείς πως ήταν προαιρετική η συνδρομή-βοήθεια, γιατί:
α) τα νούμερα για την διατήρηση συντήρηση ενός ιστότοπου -ακόμη κι αν είναι ένας μόνο πίσω από ένα site- καλύπτονται από τα ρέστα που κρατάς από τα καθημερινά σου τσιγάρα (που θα έχεις και διαφημίσεις, κ.λ.π)
β) Πουλώντας «αέρα» όποιο κέρδος καλοδεχούμενο.
Ολοι αυτοί έκαναν -και συνεχίζουν να κάνουν- περιουσίες (ή απλά έχουν ένα έξτρα ικονοποιητικότατο εισόδημα), πατώντας πάνω στους καλλιτέχνες και στο κοινό. 

Τώρα όμως φαίνεται πως τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Είναι νωρίς ακόμη, όμως μην ξεχνάμε πως το World Wide Web συμπληρώνει μόλις 15 χρόνια ζωής.Τα παραπάνω συγκροτήματα έκαναν το πρώτο βήμα. Και ο άνθρωπος είναι ζώον μιμητικόν…Θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Με γεωμετρική πρόοδο….Οι εταιρίες που θα αντιληφθούν γρήγορα το τι επέρχεται, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Θα χρειαστεί να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους, ίσως και την μορφή με την οποία δραστηροποιούνται μέχρι τώρα.Όμως όσες το κάνουν θα επιβιώσουν. Οι υπόλοιπες θα χαθούν.
Τόσο απλά.
Διότι η έκρηξη, το Big Bang στον χώρο της μουσικής δεν είναι μακριά….


                                                                                                                                                                                                  

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: