Ironfist72's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Τι προσέχουμε

Έχοντας κάνει τα προηγούμενα μπορούμε να είμαστε σίγουροι (όσο είναι δυνατόν

αυτό) πως έχουμε καλυφτεί όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του υπολογιστή μας από πλευράς software (προγραμμάτων) και πως θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν στο μέλλον, χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού.

Περνάμε λοιπόν στο τι πρέπει να αποφεύγουμε κατά την χρήση του υπολογιστή και σε μερικές πρακτικές συμβουλές για απροβλημάτιστο σερφάρισμα.


 1. Απενεργοποιούμε την αυτόματη αναπαραγωγή υλικού.

Για παράδειγμα το να ξεκινάει να παίζει ένα cd μουσικής αυτόματα με το που το βάζουμε στην συσκευή αναπαραγωγής. Αυτή η κίνηση πέρα από το θέμα προστασίας, είναι και ιδιαίτερα πρακτική. Διότι

α ) κάποιες φορές μπορεί απλά να θέλουμε να ακούσουμε το cd ή να δούμε τις φωτογραφίες που περιέχει με την χρήση του media player μας και κάποιες άλλες να χρησιμοποιήσουμε μια άλλη εφαρμογή για να το επεξεργαστούμε.

β ) δεν ζορίζουμε το σύστημα μας σε περίπτωση που εκείνη την στιγμή τρέχουν και κάποιες άλλες εφαρμογές που καταναλώνουν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ.

γ ) εφόσον το antivirus που διαθέτουμε δεν είναι της πλάκας έχει ρύθμιση (συνήθως είναι προεπιλεγμένη λειτουργία) να σκανάρει καθετί που εισέρχεται σε συσκευή αναπαραγωγής ή οποιαδήποτε φορητή συσκευή περιέχει αρχεία.

(Ένα usb flash drive για παράδειγμα)

Οπότε το αφήνουμε ήσυχο να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την δουλειά του (και τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που χρειάζεται γι αυτή την δουλειά είμαστε σίγουροι πως αν τυχόν το φορητό αυτό μέσο περιέχει κάποιου είδους περίεργο αρχείο, δεν θα μπορέσει να εκτελεστεί.


 1. Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του υπολογιστή και ενεργοποιούμε

  την επαναφορά συστήματος.

Είναι πολύ χρήσιμη λειτουργία και μπορεί να μας γλυτώσει από περιπέτειες. Σε περίπτωση που κάνουμε καμιά χαζομάρα που επηρέασε το λειτουργικό μας ανατρέχουμε σε αυτή την υπηρεσία και δοκιμάζουμε να επιστρέψουμε το σύστημα μας πίσω στον χρόνο, σε σημείο που όλα είναι Ο.Κ.

Τις περισσότερες φορές αυτό το κολπάκι πιάνει και μετά από μερικά λεπτά μπορούμε να συνεχίσουμε σε ένα μηχάνημα όπου όλα θα λειτουργούν ρολόϊ.


 1. Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του browser (περιηγητή)

  που θα χρησιμοποιήσουμε και τον ρυθμίζουμε στα ανώτατα επίπεδα ασφαλείας.

Στην αρχή χρειαζόμαστε ένα ροντβάϊλερ

να μας φυλάει και να μας προσέχει στις βόλτες μας και όχι ένα κουταβάκι που θα αφήνει τον κάθε περίεργο

να το ακουμπάει και κατ επέκταση να μας πλησιάζει τόσο κοντά που να μπορεί να μας κάνει κακό.

Ο internet explorer χρησιμοποιεί τα activeX. Είναι μια λειτουργία αλληλεπίδρασης διάφορων εφαρμογών με αυτόν για την εκτέλεση κάποιων λειτουργιών. Για παράδειγμα, αν πάμε στην σελίδα της Microsoft ψάχνοντας ενημερώσεις για τον υπολογιστή μας (και εφόσον έχουμε μετατρέψει τον browser μας σε φύλακα) θα μας ζητηθεί να επιτρέψουμε την χρήση activeX ώστε να μπορέσει η τοποθεσία να ελέγξει τον υπολογιστή μας και να δει αν και ποιες ενημερώσεις μας λείπουν.

Το ίδιο ισχύει και με άλλες τοποθεσίες.

Εάν όμως κυκλοφορούμε στο διαδίκτυο με το φιλικό προς όλους κουταβάκι μας, η σελίδα της Microsoft θα εκτελέσει το activeX αυτόματα και χωρίς να μας ειδοποιήσει καν. Και όσον αφορά την συγκεκριμένη σελίδα ή την σελίδα μιας άλλης καθόλα νόμιμης και αξιόπιστης εταιρίας ή υπηρεσίας δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τι γίνεται όμως εάν επισκεφτούμε μια τοποθεσία που χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το δέλεαρ δωρεάν και εντυπωσιακών κινούμενων screensavers,περιμένει σαν αράχνη τα ανυποψίαστα θύματα της να πέσουν στον ιστό της και να μας παγιδεύσει κάνοντας πράγματα εν αγνοία μας με την χρήση activeX ;

Θα δοκιμάσουμε την αντοχή και την αξιοπιστία των προγραμμάτων ασφαλείας που έχουμε στον υπολογιστή μας.

(Υπάρχει άραγε λόγος να εγκαταλείψουμε αμαχητί την πρώτη γραμμή άμυνας μας και να δώσουμε πλεονέκτημα στον εχθρό; Δεν νομίζω….)

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά κάποιον άλλο browser πέρα από τον internet explorer όπως τον Firefox. Δεν είναι πανάκεια απέναντι στους κινδύνους (ειδικά τώρα που έχει κερδίσει την εκτίμηση σημαντικού ποσοστού χρηστών και χρησιμοποιείται ευρέως) όμως είναι πιο φιλικός στην χρήση και δεν είναι τόσο μεγάλος στόχος. Και με αυτόν όμως θα χρειαστούμε μερικά πρόσθετα (προσφέρονται δωρεάν) για να τον κάνουμε ασφαλέστερο και πιο λειτουργικό. (Ειδικά στην καινούργια έκδοση του, που χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει στον internet explorer….)

Και δεν προσθέτουμε o,τι μας γυαλίσει !


Εγγραφόμαστε σε κάποιο αξιόλογο τεχνολογικό forum που ασχολείται με το διαδίκτυο και τους υπολογιστές.Ιντερνετ σημαίνει πληροφορία και υπάρχουν εκεί έξω χιλιάδες άνθρωποι που θα σας βοηθήσουν ανιδιοτελώς, λύνοντας σας απορίες και προσφέροντας σας συμβουλές. Ενδεικτικά τα δυο πιο δυνατά:

 1. http://www.adslgr.com/
 2. http://www.insomnia.gr/

Και αυτή η κίνηση, μας περνάει στο επόμενο θέμα. 1. E-mail
  .

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είναι από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας με φίλους, γνωστούς, υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, για να ολοκληρωθεί η εγγραφή μας στο φόρουμ που λέγαμε παραπάνω θα μας ζητηθεί ένας λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να μας

σταλεί email επιβεβαίωσης. Το ίδιο θα μας ζητηθεί στα περισσότερα site που απαιτείται εγγραφή.

Η καλύτερη πρακτική είναι να ανοίξουμε 4 λογαριασμούς.

Έναν για τους κοντινούς μας ανθρώπους, έναν για κρατικές υπηρεσίες, forums, έναν τρίτο για διάφορες ιστοσελίδες που απαιτούν email για να κατεβάσουμε κάποιο δωρεάν πρόγραμμα για παράδειγμα και έναν τέταρτο για αυτές που ασχολούνται με φρου-φρου και αρώματα (παιχνίδια,screensavers, site γνωριμιών κλπ. )

Κι αυτό γιατί όσα ανήκουν στην 3η και ειδικότερα στην 4η κατηγορία συνήθως δεν είναι και τόσο διακριτικά όσον αφορά τα στοιχεία που δηλώνουμε και το πιο πιθανόν είναι πως μετά από λίγο καιρό τα εισερχόμενα μας θα γεμίσουν με σκουπίδια…

Θα μας ζαλίζουν με προσφορές, δικές τους ή εταιριών που συνεργάζονται μαζί τους και ο κάθε πικραμένος θα προσπαθεί να μας πουλήσει από Viagra μέχρι οικόπεδα στον πλανήτη Αρη…


Η Yahoo προσφέρει μια πολύ καλή λύση για το παραπάνω πρόβλημα.

Πέρα από τον βασικό λογαριασμό email σας επιτρέπει να δημιουργήσετε και ειδικούς λογαριασμούς για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Και ειδικά για την 3η και 4η κατηγορία, μόλις θα δείτε πως η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο, με ένα κλικ διαγράφετε τον λογαριασμό που έχετε αντιστοιχίσει στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες χωρίς να επηρεάζεται ο βασικός σας λογαριασμός.

Για τις 2 πρώτες κατηγορίες δημιουργήστε έναν λογαριασμό στο live mail (το παλιό Hotmail) και κατόπιν κατεβάστε το windows live mail, ώστε να διαχειρίζεστε τα μηνύματα που ανταλλάσετε με οικογένεια, φίλους και γνωστούς από την επιφάνεια εργασίας σας και να αλληλεπιδράτε μεταξύ τους με άνεση και μέσα από το πλέον διαδεδομένο πρόγραμμα ανταλλαγής αμέσων μηνυμάτων, live messenger.

Προσοχή !

Όπως και τα υπόλοιπα προγράμματα, το εξερευνούμε λιγάκι και το ρυθμίζουμε ώστε να μας παρέχει ασφάλεια. Δεν έχει σημασία αν τα μηνύματα προέρχονται από φίλους μας. Δεν είμαστε μέσα στον υπολογιστή τους για να ξέρουμε πως αυτό που μας στέλνουν δεν έχει μολυνθεί. Στην ουσία δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το συγκεκριμένο mail στάλθηκε από αυτόν που εμφανίζεται ως αποστολέας.

Και η πρόληψη είναι η κυριότερη άμυνα.

-Όταν περιέχουν συνδέσμους δεν κάνουμε άμεσα κλικ πάνω τους αλλά τους αντιγράφουμε (δεξί κλικ), ανοίγουμε τον browser (περιηγητή) μας και τους εκτελούμε από την γραμμή διευθύνσεων. Οι περισσότεροι κίνδυνοι κρύβονται σε καμουφλαρισμένους συνδέσμους.

-Όταν περιέχουν αρχεία δεν τα εκτελούμε αυτόματα. Τα αντιγράφουμε και τους ρίχνουμε ένα σκανάρισμα.

(ακόμη κι αν το antivirus που χρησιμοποιούμε το κάνει αυτόματα. Η επανάληψη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Και μερικά δευτερόλεπτα δεν συγκρίνονται με την αναστάτωση που θα μας προκαλέσει η εμφάνιση μιας φάτσας που θα μας ρίξει ένα χαμόγελο και θα πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή μας και τον χρόνο που θα χάσουμε για να αποκαταστήσουμε την ζημιά.)

Είπαμε, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η αδελφή μας ή ο κολλητός μας προσέχουν όπως εμείς και δεν έχουν μολυνθεί χωρίς να το ξέρουν.

Η πιο απλή και πρακτική αντιμετώπιση είναι να ρυθμίσουμε το πρόγραμμα ώστε όλα τα mail να ανοίγουν με την μορφή απλού κειμένου.

Σημ.

Και πάντα βάζουμε το μυαλό μας να δουλεύει. Δεν υπάρχει περίπτωση το antivirus που έχουμε να μας στείλει για παράδειγμα mail που να μας ζητάει να εγκαταστήσουμε μια ενημέρωση ασφαλείας. Ούτε η τράπεζα να μας ζητάει να αποστείλουμε προσωπικά στοιχεία.

Επίσης όταν εγγραφόμαστε σε διάφορα sites δεν χρειάζεται να δηλώνουμε τα πραγματικά μας στοιχεία. Συμπληρώστε ΜΟΝΟ όσα πεδία είναι υποχρεωτικά και γίνετε Κύπριοι για λίγο…

Να πάψετε να είστε η Κώστας Αντωνίου και να γίνετε ο Κώστας Κώστας.

Και αποκτήστε και δεύτερα -ιντερνετικα- γενέθλια !

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: