Ironfist72's Weblog

Just another WordPress.com weblog

PC και ασφάλεια

Συμβουλές από έναν απλό μέσο χρήστη για απλούς χρήστες

Εδώ δεν θα βρείτε συμβουλές για power users που παίζουν το pc τους στα δάχτυλα.

Απλά είπα να συγκεντρώσω σε μερικά βήματα το τι πρέπει κατά την γνώμη μου να κάνει ο απλός μέσος χρήστης windows για να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής όταν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του. Είτε για εργασία και χαρά είτε για σερφάρισμα.

Ξεκινάμε με το τι λογισμικό χρειάζεται.

1.
(και το πλέον απαραίτητο)

Ένα software για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Με το που θα ανοίξουμε τον υπολογιστή για πρώτη φορά, καλό θα είναι να διαθέτουμε ήδη ένα τέτοιο πρόγραμμα. Υπάρχουν εμπορικές εκδόσεις όπως και δωρεάν που δεν υπολείπονται σε χαρακτηριστικά.

Αν μπορείτε να πάρετε το πρώτο σας back up με το που θα μπει στο ρεύμα είναι η καλύτερη τακτική. Θα έχετε ένα 100% καθαρό αντίγραφο του υπολογιστή σας με το λειτουργικό σας (και όποια τυχόν προγράμματα είναι προ-εγκατεστημένα). Στην συνέχεια και αφού εγκαταστήσετε τα βασικά προγράμματα ασφαλείας με τα οποία θα πορευτείτε στην συνέχεια, δημιουργήστε άλλο ένα full backup.Και ένα τρίτο όταν εγκαταστήσετε και όσα (δεν χρειάζονται υπερβολές) προγράμματα επιλέξετε για το «εργασία και χαρά»

(γιa επεξεργασία εικόνας, ήχου ,κλπ.)

Από εκεί και πέρα το ξεχνάτε και εφόσον δεν κάνετε χαζομάρες και σας κόβει και λιγάκι το πιο πιθανόν είναι να μην το χρειαστείτε παρά μετά από κάποια χρόνια.

Σημ.

(Ακόμη κι αν ο υπολογιστής διαθέτει έναν σκληρό χωρισμένο σε διαμερίσματα το καλύτερο είναι να δώσουμε μερικά έξτρα ευρώ και να αγοράσουμε έναν εξωτερικό σκληρό στον οποίο θα κρατάμε τα back up μας). Είναι η καλύτερη και πιο πρακτική λύση και επιπλέον οι τιμές έχουν πέσει απίστευτα. Με €80 αποκτά κάποιος σήμερα έναν πολύ αξιόπιστο και με πολύ μεγάλη χωρητικότητα εξωτερικό δίσκο(πάνω από 300GB) στον οποίο μπορεί να κρατήσει πολλά πλήρη back up,ειδικά στην αρχή που θα χρειαστεί να εγκαταστήσει τα προγράμματα του).

Εφόσον διαθέτετε σύνδεση στο ιντερνετ , οπωσδήποτε τα πρώτα www θα αφορούν την εγκατάσταση των παρακάτω προγραμμάτων. Αλλιώς και ειδικά αν δεν έχετε πρότερη εμπειρία, είναι πολύ πιθανόν να κάνετε σύντομα το πρώτο σας format. (εγκατάσταση από την αρχή του λειτουργικού σας συστήματος)

2.
Ένα πρόγραμμα antivirus. Συνήθως οι υπολογιστές πάνε πακέτο με κάποια δοκιμαστική έκδοση 60, 90 ή και 180 ημερών (ορισμένες φορές και με συνδρομή ενός ολόκληρου χρόνου) οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις. Και στην πορεία και καθώς θα εξοικειώνεστε, θα έχετε την ευκαιρία να ψάξετε εάν κάποιο άλλο λογισμικό θα σας ταιριάζει καλύτερα.

3. Ένα πρόγραμμα antispyware. Ακόμη κι αν το antivirus είναι μια ολοκληρωμένη σουίτα ασφαλείας που περιέχει τέτοια λειτουργία καλό είναι να εγκαταστήσετε κάποιο που αποκλειστική του δουλειά είναι όσα κακόβουλα προγράμματα έχουν ως δεύτερο συνθετικό το -ware. (adware, spyware, malware)

4. Ένα πρόγραμμα firewall. (αν ισχύει πως το antivirus που έχετε είναι ολοκληρωμένη σουίτα ασφαλείας θα περιέχει τέτοια λειτουργία οπότε -τουλάχιστον στην αρχή- μπορείτε να βασιστείτε σε αυτό).

Μια λίστα με κάποια από τα παραπάνω μπορείτε να δείτε εδώ

Νόμος απαράβατος

Όλα αυτά τα ρυθμίζετε στο automatic update όπως και τις ενημερώσεις των windows.

Σημαντικό:

Εάν ο υπολογιστής σας διαθέτει σκληρό με περισσότερα του ενός διαμερίσματα (partitions) αλλάζουμε την διαδρομή για τα έγγραφα μας και από το C που είναι η προεπιλεγμένη περιοχή (και που περιέχει εξ ορισμού το λειτουργικό και τα program files) τα οδηγούμε στο δεύτερο, ώστε σε περίπτωση που για τον x λόγο τα φτύσουν τα windows να μην χάσετε και τα δεδομένα σας.

Για περισσότερη σιγουριά εάν

α ) δεν διαθέτετε δύο διαμερίσματα (partitions)

β ) διαθέτετε αλλά επιθυμείτε μια έξτρα ασφάλεια και έχετε ήδη προμηθευτεί έναν εξωτερικό σκληρό (επιμένω πως είναι μια πολύ χρήσιμη, χρηστική, και οικονομική αγορά), τότε κατεβάστε το πιο χρήσιμο προγραμματάκι που έφτιαξε η Microsoft.

Το Sync Toy.

Αντιγράφει τους φακέλους με τα αρχεία σας στον άλλο σκληρό και το τρέχετε όποτε θέλετε. Ανιχνεύει τις αλλαγές και έτσι είστε σίγουροι πως έχετε αντίγραφο ασφαλείας για τις πολύτιμες φωτογραφίες σας και γενικά τα αρχεία που δημιουργείτε ή αποθηκεύετε στον καινούργιο σας φίλο.

Και πηγαίνουμε σε αυτά που πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση……

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: